Niet meer maar slimmer verharden

Waarom mogen we niet gewoon alles vrijuit verharden rond onze eigen woning? De belangrijkste reden is de bodem. Ondoordachte verhardingen tasten het ecosysteem van de grond aan. En dat is natuurlijk niet goed voor de ontwikkeling van fauna en flora. Bovendien gaat een niet-waterdoorlatende verharding de infiltratie van hemelwater tegen. Waardoor er bij hevige plensbuien wateroverlast ontstaat, en bij langdurige droogte watertekorten dreigen. Net om die redenen ontwikkelde Ebema_Stone&Style het waterdoorlatende Eco Solutions-gamma.

aviena circle groen
Aviena Circle

Vergunning of niet?

Wil je een nieuwe – al dan niet waterpasserende inrit aanleggen, een terras bouwen of delen van je tuin (laten) verharden? Dan ben je er best 100% zeker van dat de verharding géén vergunning vereist. Zo’n toelating van overheidswege moet je namelijk aanvragen vóór de start van de werken. Anders loop je het risico op boetes of dwangsommen, tenzij je jouw verharding weer afbreekt. Zo’n scenario vermijd je natuurlijk liever. We zetten alles even voor je op een rijtje.

grasslines big ecologische tuin
Grasslines Big

Meer dan 80 m²? Altijd vergunningscheck doen

De gulden regel? Verhard je naast en achter je huis meer dan 80 vierkante meter? Dan moet je altijd een vergunning aanvragen bij de Vlaamse overheid. Let hierbij goed op. Niet alleen klinkers, tegels, inritten, terrassen en tuinpaden gelden als verharding. Ook grindpaden, kunstgras, zwembaden, siervijvers en zwemvijvers worden meegeteld. Net als je gemetste barbecue en de zonnepanelen, propaangastank en mazouttank naast of achter je woning.

Leg je meer dan 80 vierkante meter verharding aan naast en achter je huis? Dan ben je verplicht om een vergunning aan te vragen bij de Vlaamse overheid. Dit is elementair. 

Minder dan 80 m²? Vaak recht op vrijstelling

We zeggen hier bewust ‘vaak’ vrijstelling. Want er zijn uitzonderingen. De algemene regel is ook hier: wanneer je bij een nieuwe verharding de 80 vierkante meter verharde grond niet overschrijdt, heb je meestal geen vergunning nodig. We lichten even toe voor verschillende types van projecten.

Verhardingen naar de voordeur

In Vlaanderen moet je alleen een vergunning aanvragen wanneer de verharding naar je voordeur breder is dan anderhalve meter. Die anderhalve meter wordt namelijk aanzien als een ‘noodzakelijke verharding’ om comfortabel en veilig je woning te bereiken. Ga je breder? Dan valt de vrijstelling weg. Ook wanneer je in totaal onder de 80 vierkante meter blijft.

Verharding naar de garage

Ook hier spreekt de Vlaamse overheid van een vrijstelling voor de ‘noodzakelijke verharding’. Die is in dit geval drie meter breed. Je mag je inrit dus zonder vergunning aanleggen wanneer ze niet breder is dan drie meter. Houd wel steeds rekening met de richtlijnen in de GSV Hemelwater en met de regelgeving van jouw gemeente: het is immers best mogelijk dat je verplicht bent om te kiezen voor waterdoorlatende verharding.

Let wel: moet je voor je inrit een gracht overbruggen? Dan is er altijd een vergunning nodig.

Parkeerplaatsen in de voortuin

Wil je graag parkeerplekken aanleggen in de voortuin? Dan moet je altijd een vergunning aanvragen bij de Vlaamse overheid. Maakt niet uit of je boven of onder de grens van 80 vierkante meter zit.

Terrassen, tuinpaden, buitenzitruimtes …

Goed nieuws. Zolang je in totaal de 80 vierkante meter niet overschrijdt, vraagt de Vlaamse overheid ook hiervoor niet naar een vergunning. Tenzij je constructie:

  • een bouwvolume heeft;
  • hoger dan anderhalve meter boven het maaiveld uitsteekt;
  • minder dan een meter van de perceelsgrens ligt;
  • zich verder dan 30 meter van je woning bevindt;
  • in een kwetsbaar gebied ligt.

In al die gevallen heb je wel een vergunning nodig voor je – al dan niet waterdoorlatende – verharding.

Architect nodig?

Maak je een constructie waar je een bouwvergunning voor nodig hebt? Dan ben je verplicht om een architect in te schakelen. Wil je wegen, paden, inritten, parkeerplekken of een terras aanleggen? Dan mag je dat gerust doen zonder architect.

En wat met jouw gemeente?

Inderdaad. Naast de vergunningsplicht die de Vlaamse overheid oplegt, kan ook je gemeente bepaalde voorwaarden stellen op vlak van verharding. Die voorwaarden kunnen verschillen van stad tot stad of gemeente tot gemeente. Net zoals de opgelegde boetes wanneer je de regels niet naleeft. Onze raad daarom: plan je verhardingswerken? Pols altijd even naar de regelgeving in je eigen dorp of stad.

Een vergunning aanvragen?

Contacteer Omgevingsloket Vlaanderen via +32 (0)78 78 78 54, helpdesk.omgevingsvergunning@vlaanderen.be of www.omgevingsloketvlaanderen.be.

premie waterdoorlatende oprit

Kan ik een premie krijgen voor een waterdoorlatende oprit?

De Vlaamse regering stelt een budget beschikbaar voor onthardingspremies. Deze premies stimuleren particulieren, scholen en verenigingen om waterdoorlatende opritten en ontharding op hun eigendommen aan te leggen. Let wel: voor verhardingen die zonder benodigde vergunning zijn aangelegd, worden geen premies verstrekt.

Het is belangrijk te weten dat de premies per gemeente kunnen verschillen. Informeer daarom goed welke specifieke regelingen in jouw regio gelden. Overkoepelend zijn er via het "Vlaanderen Breekt Uit" programma diverse subsidies beschikbaar voor onthardingsprojecten. Steden zoals Genk, Brugge en Merelbeke hebben bijvoorbeeld hun eigen onthardingspremiestelsels.

Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de lokale regelgeving en maak gebruik van de beschikbare ondersteuning om je tuin en omgeving milieuvriendelijk te maken.

Alle regels samengevat in één duidelijk overzicht?

Grasbetontegel Helix
Grasbetontegel Helix

Grasduin door onze ecologische bestrating

Waterdoorlatende klinkers

Onze Infiltro-collectie klinkers zijn ontworpen met een poreuze betonstructuur die water doorlaat zonder brede voegen. Deze klinkers zijn ideaal voor fiets- en wandelpaden, omdat ze het water effectief naar de bodem afvoeren.

Waterpasserende klinkers

Net als waterdoorlatende klinkers, geleiden onze waterpasserende klinkers regenwater naar de bodem via brede voegen. Met strakke lijnen of speelse vormen zoals Jigsaw, Halter en Bowler, bieden ze functionele en esthetische oplossingen.

Waterpasserende tegels

Onze waterpasserende tegels, zoals de grasbetontegel Helix en het Aviena-gamma, laten water infiltreren door brede voegen. Deze tegels bieden niet alleen waterbeheer, maar ook visuele aantrekkingskracht voor elke buitenruimte.

Ontdek meer tips