Minder harken, meer genieten

Zucht. Vallende bladeren. Het blijft een vloek. Zeker wanneer ze hardnekkig hun weg vinden naar je terras, tuinpad of andere verharde buitenruimtes. Diepe tuin, ondiepe tuin, smalle tuin, rechthoekige tuin of stadstuin: met een slim tuinontwerp moet je niet continu bladeren vegen. Het principe is eenvoudig. Plant strategisch je verharde zones in. En omring ze met graspartijen of onverharde stukken. Bladeren die op het gras of de aarde terechtkomen? Laat ze gerust liggen. Dat is weldadig voor lokale ecosystemen en de vele diertjes in je tuin.

Kan er dan geen groen op je terras of aan je verharde tuinkamers? Tuurlijk wel. Maar kies best voor planten en struiken die in de wintermaanden hun bladeren niet verliezen. Een beukenhaag bijvoorbeeld vergt veel harkwerk, hagen in hulst, laurier, buxus of taxus daarentegen behouden hun blad. Extra tip: boomranden en boomkransen houden de wortelgroei van je bomen onder controle én voorkomen dat bij hevige regenval aardkluiten op je gras of terras terechtkomen. Of hoe het ontwerp van je voortuin of achtertuin kan leiden tot minder onderhoud.

Geen ondergelopen tuinen

Of je nu een tuin laat aanleggen achter een hoekwoning, stadswoning, een rijtjeshuis of een halfopen bebouwing: ook het infiltratievermogen van je bodem bepaalt of je tuin met verve het najaar trotseert. De herfst staat niet alleen symbool voor geel-rood-bruine bladerpracht, het is ook het seizoen waarin de hemelsluizen zich gretig openen. Met de klimaatverandering leidt dit steeds vaker tot plensbuien en wateroverlast. Volledig ontharden dan maar? Dat kan, maar dat gaat wel ten koste van je comfort. Want een goede verharding voorkomt dat je telkens weer met natte of bemodderde schoenen binnenstapt.

Het alternatief? Slim verharden! Met tegels en klinkers die de infiltratie van regenwater in de bodem bevorderen. Je hebt de keuze uit poreuze bestrating waar het water letterlijk door stroomt, en waterpasserende tegels en klinkers. Die hebben tussenliggende voegen. In beide gevallen krijgt water alle kans om in de bodem te dringen. Dat voorkomt wateroverlast en plassen. De Eco Solutions van Ebema_Stone&Style maken zo’n slimme verharding mogelijk. Voor je tuin, inrit én terras. Het resultaat? Slim aangelegde buitenzones die je alle comfort bieden, ook bij slecht weer. Een extra stimulans om na een fikse herfstbui enthousiast naar buiten te trekken en die heerlijke ontluikende herfstgeuren op te snuiven.

Laat dat meubilair gerust staan

Ben je een geboren gastheer of gastvrouw? Ga je dan ook gerust in het najaar te buiten aan fijne feestjes, etentjes of klinkmomenten in je tuin. Onze Indian Summers spreiden zich steeds langer uit, dus vaak zijn die duffelcoats of dikke jassen niet eens nodig. Wat wél noodzakelijk is? Goed buitenmeubilair. En ja, ook dat kan in prefabbeton. Handig voor wie het terras harmonieus wil laten overvloeien in de rest van de tuin.

De Objects van Ebema_Stone&Style zijn comfortabele fluweelzachte betonelementen die uitnodigen tot sociale momenten. Zoals de Beams: strakke balken met of zonder voet. Handig om op te zitten keuvelen. Tafelen kan aan de Patio Table Smooth: drie meter pure betonklasse. Een stijlvol kader voor je kleurrijke Halloweenversiering. Voelt het najaar al wat frisser? Nestel je rond een vuurkorf omringd door de Cube Smooth, een moderne zithoek voor levensgenieters. Het allerleukste? Je hoeft je Objects bij een plotse bui niet ijlings naar binnen te slepen.

Snuister door onze Objects >

Kortere dagen, langere feesten

Plaats je jouw zithoek knus in een uithoek? Voorzie dan zeker de nodige verlichting. De eerder aangehaalde Smooth Beams kun je ook bestellen mét ingewerkte ledstrips. Zo creëer je een heus lichtpad naar specifieke delen van je tuin. Ideaal om de sneller vallende avonden van een streepje sfeer te voorzien. Ook je zwevende trappen kan je met lichtgevende strips omlijsten. Zo draai je de klokken met een gerust hart terug naar het winteruur.

Wil je jouw gasten majestueus naar je sfeervolle buitenkamer of zithoek leiden? Pak dan groots uit met het XL-gamma van Ebema_Stone&Style. Deze imposante tegels en bodemplaten in grootformaat zijn minimaal 1 op 1 meter groot. Strak, sterk en geschikt voor je terras, tuinpad, zwevende trappen én als kolossale stapsteen naar je zwembad, jacuzzi of andere belevingsvolle tuinkamer. Laat de herfst maar komen!

Meer herfst, minder groenaanslag

Zijn je buitenterras en tuin al aangelegd? En wil je de wispelturige herfst zonder kleerscheuren doorstaan? Let dan best even op. Gevallen bladeren, algen en mos kunnen op een vochtig oppervlak wel degelijk voor groenaanslag zorgen. Moet je na een herfststorm dan meteen in actie komen? Neen hoor. Zelfs bij een groene zweem is er geen reden tot paniek. Bij de bouwhandelaar vind je gespecialiseerde producten die efficiënt groenaanslag verwijderen. Zoals HG groenaanslagreiniger, Lithofin, Berdy, Biomix, … Test ze best eerst even uit op een minder zichtbare plek.

Ook doorheen het jaar is het onderhoud van tegels, klinkers en trappen niet gecompliceerd. Het volstaat om je verharde buitenruimtes even te borstelen en nu en dan eens grondig te spoelen met water. Gebruik zeker nooit een hogedrukreiniger. Die kan je tegels of klinkers beschadigen.

Meer onderhoudstips over betonnen tegels en klinkers? Klik hier

Ontdek meer tips