De verstedelijking in Vlaanderen neemt een hoge vlucht. De bouwpercelen worden steeds kleiner, en de tuinen dus ook. Kleine tuinen, voortuintjes, stadstuinen of dakterrassen worden steeds vaker het canvas voor slimme en artistieke oplossingen. Waarbij je elke vierkante meter zorgvuldig inzet om een betoverende buitenruimte te creëren. 

stadstuin binnenkoer nederland

Hoe je kleine tuin groter laten lijken?

In een kleine tuin mag je gerust groots dromen. Meer nog, grote materialen zorgen ervoor dat je kleine tuin groter lijkt. Ga dus niet voor korte terrasplanken, kleine klinkers of bescheiden bloempotten. Kies voor maxi-afmetingen. Grootschaligheid creëert rust in het tuinontwerp.  

Heb je een smalle buitenruimte? Met de juiste ingrepen laat je die al snel breder lijken. Werk met langwerpige vormen, zoals terrasplanken of rechthoekige tegels. Leg ze in de breedte, dwars op de kijkrichting. Zo maak je je buitenruimte optisch breder. Leg je ze mee met de kijkrichting? Dan lijkt je tuin of terras langer. Diagonale lijnen geven de tuin een algemeen ruimer gevoel.   

Hoogteverschillen creëren diepte in een tuin. Speel met lage en hoge beplanting, voeg een trap toe of integreer enkele hoge plantvakken. Perspectief blaast leven in elk tuindesign 

outdoor living stadstuin

Hoe een kleine tuin stijlvol inrichten?

Bepaal op voorhand een rustgevend kleurenpallet. Bijvoorbeeld licht hout of grijze tegels. Lichte kleuren reflecteren het licht. Hierdoor lijkt een ruimte groter. Een combinatie tussen hout en beton geeft dan weer een luxueuze uitstraling aan je kleine (binnen)tuin.   

Het voordeel van betonnen tegels is dat ze in een brede waaier van kleuren, stijlen en afmetingen verkrijgbaar zijn. Zo vind je al snel een tegel die mooi aansluit bij je binnenvloeren. Door dezelfde kleur en afmeting aan te houden als je binnentegel, trek je als het ware je binnenvloer door naar buiten. Je verlengt zo je leefruimte naar de openlucht. Wanneer je voor de leefruimte bijvoorbeeld koos voor een tegel van 60x60 cm, is het een goed idee om op het terras ook voor betontegels van 60x60 cm te kiezen. Als je dan ook nog eens voor een gelijkaardige kleur gaat, maak je je tuin optisch groter. Je leefruimte en je terras zijn één geheel. Zo oogt je terras meteen ruimer. 

Ben je voor de indeling van je tuintje op zoek naar inspiratiefoto’s? Op de website hebben we een aantal voorbeelden van kleine tuinen verzameld. Van simpele tuinideeën tot stijlvolle totaalconcepten.  

 

grootformaattegels kleine tuin

Hoe een kleine tuin ontwerpen en aanleggen?

Kleine tuinontwerpen vragen creativiteit en inzicht. Voor een geslaagd resultaat benut je best elke vierkante meter. Ga eerst en vooral op zoek naar een tuinarchitect die gespecialiseerd is in het tuinontwerp van kleine tuinen en dakterrassen. Als voorbereiding stel je best een moodboard samen. Ben je fan van een strakke kleine tuin of kies je liever voor een landelijk thema? Hoe duidelijker je briefing, hoe beter het einddesign.  

Denk ook na over de praktische kant van de inrichting van je kleine tuin. Als je in een gesloten bebouwing woont, dan moet je er rekening mee houden dat alle materialen door het huis moeten kunnen. Voor een dakterras geldt hetzelfde. Sommige firma’s hebben aangepaste vrachtwagens met hijskraan die het materiaal over het huis kunnen leveren, rechtstreeks in de achtertuin of op het dak. Vraag bij je aannemer of bouwhandel wat er mogelijk is, en of daar een meerprijs aan verbonden is.  

Eens je jouw tuinontwerp in handen hebt, is het tijd voor de aanleg. Niet alleen een gespecialiseerde tuinarchitect, maar ook een tuinaannemer met ervaring in het aanleggen van kleine tuinen biedt een fikse meerwaarde. Een kleine tuin aanleggen vraagt een goede planning en een just in time-levering van de materialen. Je kunt immers niet alles in de tuin stockeren. Ben je van plan om de tuinaanleg zelf te doen? Vraagt dan best advies aan de tuinarchitect. Die bepaalt samen met jou de volgorde van de werken.   

kleine stadstuin plantenborders

Welke planten kies je voor een kleine tuin?

Een slim beplantingsplan is in een kleine tuin geen overbodige luxe. Gelukkig kun je ook hiervoor terecht bij je tuinarchitect of tuinaannemer. Zij zijn experts op vlak van planten- en bodemsoorten. Bodembedekkers zijn bijvoorbeeld een prima keuze in de plantenborder. Ze blijven laag bij de grond én ze houden van schaduw. Handig in een kleine stadstuin waar het huis en de schuttingen de zon al sneller tegenhouden.  

Denk niet alleen klein in je keuze van groen, durf gerust groter te gaan. Een conifeer of een haag zijn prima plantkeuzes voor een kleine tuin. Coniferen blijven groen in de winter, en schenken zo ook de nodige kleur in het najaar. Hagen zorgen voor perspectief en diepte.  

Wie kiest voor een boom in de tuin, doet best eerst wat voorbereidend opzoekwerk. Hoe hoog wordt de boom? Welke vorm heeft de kruin? Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om een beuk in een kleine tuin te planten. Die kunnen tot wel 35 meter opschieten én enorm breed worden. Kies eerder voor leibomen, zuilvormige bomen, knotwilgen of bomen met een ronde kruin zoals de catalpa of de moeraseik. Een meerstammige lage boom is een prima optie, zoals de krentenboom of de papiermoerbei. Ze blijven doorgaans compact en groeien niet boven de 5 meter.   

Extra tip! Maak ook van de schutting en de achtergevel een creatief onderdeel van je tuin. Klimplanten zorgen voor extra groen. En er zijn verschillende systemen op de markt om verticale siertuinen, moestuinen of kruidentuinen aan te leggen. De mogelijkheden zijn eindeloos.  

Hoe hou je een kleine tuin onderhoudsvriendelijk?

Moderne tuinen dienen om in te leven. Je hoeft echt niet elke week op je knieën onkruid te wieden. Plant bijvoorbeeld siergrassen. Die zijn gemakkelijk in onderhoud. Eén keer per jaar snoeien, de rest van het jaar genieten. Daarnaast zijn vaste planten een prima idee voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Terwijl je eenjarige planten elk jaar opnieuw moet inplanten, blijf je jarenlang van een struik, heester of boom genieten. De wortels zijn winterhard, waardoor de takken elk jaar weer in het groen staan. Een cadeautje van de natuur waar je zelf helemaal niets voor hoeft te doen.  

Ook het type verharding bepaalt hoe onderhoudsvriendelijk je tuin is. Hout is een natuurlijk materiaal dat leeft. Er groeien algen op waardoor het glad kan worden. Op planken van bankirai bijvoorbeeld is het na een fikse regenbui altijd oppassen om niet uit te glijden. Vooral wanneer het terras vaak in de schaduw ligt, is hout geen voor de hand liggende keuze. Een houten terras moet trouwens regelmatig hersteld of vervangen worden. Betonnen terrastegels gaan jarenlang mee zonder glad te worden. Bovendien blinkt beton uit in comfort, veiligheid én hun lange levensduur.   

In de moderne voortuin is beton een logische keuze. De inrit moet sterk genoeg zijn om een auto te dragen. En het pad naar de voortuin mag zeker niet gevaarlijk glad worden als het regenachtig is. Beton is dus een onderhoudsvrije, slimme en duurzame optie. Door te kiezen voor waterdoorlatende verharding, draag je ook nog eens bij aan een gezonde grondwaterstand. Fan van een groene touch? Door gras of kruiden in de brede voegen van de waterdoorlatende verharding te zaaien, ziet je voortuin er voortaan altijd groen uit. Maar dan wel mét voldoende draagkracht om een auto te dragen. Draagkrachtig groen, dus.  

aviena circle

Hoe een budgetvriendelijke tuin aanleggen?

Op vlak van budget is alles mogelijk. Een kleine tuin kan goedkoop uitgevoerd worden. Zo siert deze compacte stadstuin in Antwerpen in eenvoud. Maar als je een groter budget voorziet, dan kun je je wildste ideeën waarmaken. Zo realiseerde Ebema_Stone&Style een maatwerk zitmeubel voor een binnentuin in Mechelen. Grootse tuindromen in een kleine verpakking. 

Wie liever met een kleiner budget een tuin aanlegt, heeft ook tal van opties. Bijvoorbeeld kiezel, gras, siergrassen en dennenhouten planken zijn budgetvriendelijk. Let wel op dat goedkoop geen ‘duurkoop’ wordt. Wanneer je kiest voor goedkope materialen, bestaat de kans dat je ze vaak moet onderhouden, regelmatig moet herstellen of snel moet vervangen. Bekijk dus of het een mogelijkheid is om meteen voor kwalitatieve materialen te kiezen. Denk aan betontegels. Die bestaan in allerlei kleuren en afmetingen. Ze zijn bovendien oersterk en gaan jaren mee. Zo geniet jij elk jaar zorgeloos van je terras of inrit.   

Zit jij vol grote ideeën?

We hebben op onze website een handige tool ontwikkeld waarmee je tuinarchitecten kunt zoeken. Contacteer hen om grote ideeën voor je kleine tuin te bespreken. Zij vertalen jouw dromen en wensen naar een concreet tuin-, beplantings- en actieplan. Voor je het weet, geniet je elke dag op grootse wijze van je kleine tuin. Het hele jaar door.   

Ontdek meer tips