mediterrane tuin
Mediterrane Megategels en weelderig groen: een warme combinatie.

Viva la Vida

De Spaanse uitdrukking 'Viva la Vida', vertaald als 'Lang leve het leven', vormt niet alleen een levensspreuk voor vele Spanjaarden maar is tevens één van de kleurentrends voor 2024. Warme en speelse kleuren zoals oranje, rood en roze treden komend jaar uit de schaduw. Nathalie Termeer licht toe: "De kern van deze tuinfilosofie ligt in het vieren van het leven. Het warme kleurenpalet, gecombineerd met weelderige beplanting, creëert een betoverende tropische en mediterrane ambiance. Denk hierbij aan levendige houten zitelementen, opgefleurd met tuinkussens voorzien van speelse franjes en kwasten, of aan opvallend felgekleurd, zijdezacht betonnen tuinmeubilair, kunstwerken of Megategels met de benodigde 'stopping power'.” 

organisch
Tegels met organische contouren die harmoniëren met de beplanting.

Gentle Paradox

Gentle Paradox viert de kunst van het creëren van verfijnde contrasten die tuinen een dromerige en vriendelijke uitstraling schenken. Hier worden de sierlijke bewegingen van wuivende siergrassen en de pastelkleurige pracht van zomerbloeiers opvallend gecombineerd met de krachtige aanwezigheid van super robuuste planten. "Maar dit idee over beplanting kan doorgetrokken worden naar het hele tuinconcept," merkt Nathalie Termeer op. “Zo is er ruimte voor creatief experiment met materialen die doorgaans een 'koel' imago hebben, zoals betonnen objecten. Door deze elementen een organische vorm te geven en te verfraaien met aardse tinten zoals Grey Velvet of Cream Velvet, ontstaat er een nieuw contrast, waarbij deze materialen juist een bijzonder subtiele en warme uitstraling krijgen." 

eco solutions
Een waterdoorlatende oprit volgens de Vlaamse regels voor hemelwater.

Meaningful Earth

Meaningful Earth bouwt voort op de opkomende trend van wildernis en natuurlijk tuinieren. De toevoeging van diverse bruintinten, ruwe rotsblokken en stevige houten bielzen geeft de tuin een robuuste uitstraling. Het gebruik van siergrassen draagt bij aan het versterken van dit karakter. Onze trendwatcher plaatst deze trend binnen een bredere beweging naar klimaatbestendige tuinen. "Deze trend is wellicht de meest noodzakelijke van allemaal, gezien de klimaatuitdagingen van morgen. Tegenwoordig stellen steden en gemeenten zelfs vergunningseisen voor het verharden van voortuinen of verstrekken subsidies voor het ontharden ervan. Het motto luidt: als je dan toch verhardt, doe het dan slim. Bijvoorbeeld met subtiele waterdoorlatende tegels of klinkers, die de natuur in de schijnwerpers zetten maar nog steeds voldoende comfort bieden voor de wandelaar." 

eurodal residential
Eurodal vloerplaten complementeren een eigentijdse kubistische woning.

Dream Big

Dream Big omarmt de kracht van grootsheid, waarbij Goliath triomfeert in dit verhaal: denk aan imposante grootformaattegels die een uitgestrekt terras definiëren, jumbopergola's die royale schaduw werpen, oversized buitenverlichting, XXL-potten en plantenbakken, en reusachtige planten die kronkelen tegen eigentijdse gevels. Onze trendwatcher juicht deze trend toe: "Niets maakt zo'n indruk als de harmonie van XL-producten. Deze trend blijft met name geliefd bij moderne en eigentijdse villa's in kubistische stijl, een trend die zich ook in het komende jaar voortzet. Als we denken aan betegeling, verschijnt al snel het beeld van zijdezachte Smooth Megategels en robuuste krachtpatsers zoals de Eurodal Residential vloerplaten." 

buitenkeuken beton
Buitenfuncties met binnencomfort: betonnen buitenkeuken.

Outdoor Living

Het naadloos integreren van binnen- en buitenruimtes heeft de laatste jaren in Vlaanderen enorm aan populariteit gewonnen. Het 'Outdoor Living'-concept schept de ideale illusie: het lijkt alsof je slechts je schuifraam hoeft open te schuiven om in het verlengde van je woonkamer te stappen. Hierbij spelen details een grote rol, zoals het gebruik van harmoniërende kleuren in (sier)kussens, accessoires en zelfs outdoor vloerkleden. Nathalie Termeer voegt hieraan toe: "Outdoor Living is geen nieuwe trend, maar eerder een blijvend fenomeen. Het sluit naadloos aan bij de groeiende verlangens naar intimiteit, comfort en welzijn op het terras. Ongeacht de kleuren of texturen kun je dit concept vooral tot leven brengen door specifieke toepassingen die doorgaans met binnen geassocieerd worden, naar buiten te brengen. Denk hierbij aan buitenkeukens in beton, sfeervolle eettafels, en knusse zithoeken zoals onze warme en uitnodigende Cosy Circle en Cube Smooth met geïntegreerd haardvuur." 

Op zoek naar meer inspiratie?

2024 belooft dus een jaar te worden waarin we de tuin herontdekken als een verlengstuk van ons leefgebied, doordrenkt met kleur, contrast en een vleugje grootsheid. Laat je inspireren door onze nieuwste referenties en geniet van de transformatie van je buitenruimte tot een oase van stijl en comfort. 

Ontdek de expertise van Ebema_Stone&Style, gespecialiseerd in eigentijdse totaalconcepten met beton in combinatie met andere materialen voor tuin, terras en inrit. Of je nu een particulier bent met specifieke ideeën of een tuinarchitect met een visie, ons team staat klaar om je te adviseren.

Ontdek meer trends