Tegelwippen: doe het doordacht

Meer groen maakt openbare ruimtes aangenamer. Op dat vlak draagt tegelwippen zeker bij tot het welzijn van mensen. Zeker in stedelijke omgevingen. Waar je voor steeds meer huizen ‘plantenvakken’ op het trottoir ziet ontstaan met bloemen, klimplanten of zelfs kleine boompjes. In Nederland wipten de deelnemende gemeenten vorig jaar zo maar liefst 3 miljoen tegels uit het straatbeeld. En creëerden ze op een jaar tijd meer dan 40 voetbalvelden aan groenruimte. Een initiatief dat we alleen maar kunnen toejuichen. Toch wanneer het doordacht gebeurt. 

Kwestie van esthetiek 
Op esthetisch vlak kan ‘tegelwippen’ discussies losweken. Toegegeven: wanneer iedereen in de straat de koppen samen steekt en afspraken maakt over welke tegels waar worden gewipt, kan er een mooi totaalbeeld ontstaan. Problematisch wordt het wanneer iedereen zomaar zijn ding doet. En je een wildgroei krijgt van uitgebroken tegels op trottoirs met planten die snel de geest geven of met hun wortels de andere tegels ‘natuurlijk wippen’. Zodat het niet langer comfortabel of veilig is om over het trottoir te wandelen. Zeker voor senioren en kinderen. 

Kwestie van ondergrond 
De verstedelijking van Vlaanderen gaat gepaard met een massale verharding van de bodem. Dat levert een dubbele waterproblematiek op. Enerzijds kan het regenwater onvoldoende infiltreren in de bodem om het grondwaterpeil op – euhm – peil te houden. Zeker in periodes van langdurige droogte kan dat leiden tot watertekorten. Anderzijds kan ondoordachte verharding ook leiden tot wateroverlast bij hevige plensbuien. Iets wat door de klimaatopwarming steeds frequenter voorkomt. 

Tegelwippen werkt een deel van die verharding weg. Dat verhoogt toch de infiltratie van water, denk je dan. Niet per se. Infiltratie hangt namelijk ook van de doorlaatbaarheid van de bodem zelf af. Als je tegels op de verkeerde plek wipt, zal het water ook niet de bodem kunnen indringen en zal het waardevolle regenwater wegstromen naar de rioleringen of – erger nog – bovengronds voor overlast blijven zorgen. 

De grote vraag! 
Maar de grote vraag die zich op vlak van tegelwippen stelt is de volgende: word jij zelf gelukkig van een uitgebroken tegel op je stoep, rond je huis of in je tuin? Wanneer het antwoord ‘neen’ is, wat is dan een waardevol alternatief voor een vergroening en waterinfiltratie waar je wél blij van wordt?   

 

Grasslines Small

Eco Solutions: doordacht verharden

Een mooie verharde buitenruimte die jij leuk vindt én die tegelijk inspeelt op vergroening en een slim waterbeheer? Ebema_Stone&Style brengt het voor mekaar met de Eco Solutions. Dit assortiment van waterdoorlatende tegels en klinkers laat het regenwater vlot infiltreren in de bodem. En biedt tegelijk het comfort van een vlak trottoir of wandelpad. Bovendien is het perfect mogelijk om ontharde plantenvakken te creëren die esthetisch afgebakend zijn én het groen alle kansen geven om gecontroleerd te groeien. Zelfs boomranden en boomplaten zitten in het assortiment. 

Kwestie van waterinfiltratie 
Het Eco Solutions-gamma is oorspronkelijk ontstaan met als belangrijkste doel: de waterinfiltratie bevorderen en tegelijk het comfort van een verharding garanderen. En daarin slaagt het met glans. Dankzij een juiste combinatie van waterpasserende verharding, een aangepaste voegvulling met gras of kiezel en een correcte onderlaag zijn Eco Solutions voorzien op een infiltratie van 540 liter water per hectare per seconde. 540 liter water per hectare per seconde: dat is dubbel zoveel als de hevigste stortbui ooit gemeten in België. Op die manier is het mogelijk om bij een ware plensbui het water in de ondergrond te bufferen en vervolgens gecontroleerd te laten doorstromen. Naar ofwel de ondergrond of buffervaten waarin je het regenwater keurig opvangt. Kortom: minder risico op wateroverlast, geen waardevol drinkwater het riool in én maximale recuperatie van hemelwater. 

Kwestie van esthetiek 
Het ietwat slordige gevoel dat je soms bij een ‘gewipte tegel’ krijgt, valt helemaal weg wanneer je kiest voor de Eco Solutions. In de loop van de jaren heeft Ebema_Stone&Style in deze productlijn een mooi assortiment uitgebouwd. Met enerzijds waterpasserende tegels of grasbetontegels, en anderzijds waterpasserende en waterdoorlatende klinkers. Ze zijn niet alleen functioneel maar ogen ook fraai. En vinden vlot een plek rond je woning: van je inrit, terras en tuinpaden tot plekken in je tuin waar een slimme verharding wenselijk is. Denk maar aan je buitenzithoek of de zompige zones naar je moestuin of plantenvakken. 

Creatief met de Eco Solutions 
Door het grote gamma is het trouwens makkelijk om een totaalconcept te ontwikkelen en lekker creatief tewerk te gaan. Met vormen, kleuren, legpatronen enzovoort. 

Wil je graag blijven tegelwippen?

Mooi. Zeker doen. Doordacht. Met oog voor esthetiek. Met oog voor een ondergrond die water laat infiltreren. En met oog voor de stabiliteit van je buitenruimte. Zodat de resterende tegels of stoepdallen na je ‘wipbeurt’ niet verschuiven. Bestaat dat risico? Denk dan misschien ook eens aan de groentegel van Ebema. Een vierkante waterpasserende tegel met ronde uitsparing die alle plek biedt aan bloemen, grassen en planten, maar toch de nodige steun biedt aan omliggende verharding. Jazeker: tegelwippen en Eco Solutions gaan perfect samen. Samen voor groen, voor waterinfiltratie, voor comfort én voor mooie buitenruimtes.  

Meer weten over de Eco Solutions? Ontdek hier het volledige gamma. 
Ben je een professional van de openbare ruimte? Lees dan deze blog over tegelwippen. 

Ontdek meer trends