Betontegels of keramische tegels, wat is het verschil?

Een betonnen terrastegel bestaat uit geperst of gegoten beton. De Stone&Style-Megategels zijn er in verschillende formaten: van 60 x 30 centimeter tot 2 x 2 meter en meer. En in heel wat stijlen, kleuren en afwerkingstexturen. Keramische terrastegels worden gemaakt van gebakken klei: keramiek. Ze worden door en door gebakken en hebben daardoor een dicht oppervlak. Keramische tegels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, kleuren en opvallende patronen.

Beide soorten tegels zijn geschikt om buitenshuis te gebruiken. Voor een zithoekje in je tuin of voor je terras, bijvoorbeeld. Ze hebben alle twee voor- en nadelen. Betontegels zijn vaak goedkoper, terwijl keramische tegels soms iets minder onderhoud vragen. Met keramische tegels verbind je binnen naadloos met buiten. Beton is dan weer een strakker landschapselement in je tuin. Welke soort tegel je kiest, hangt dus af van het effect dat je beoogt, van wat je mooi vindt én van je budget. We zetten het voor je op een rijtje.

Betontegels

kunnen goed tegen vorst en dooi

Betontegels vriezen nooit stuk in de winter en hebben een iets grover oppervlak waardoor ze niet glad worden bij regen of vorst. Ze kunnen ook goed tegen de hitte, zeker wanneer je een lichte kleur kiest. Dat maakt ze ideaal om te gebruiken op een plek in je tuin waar de elementen echt vrij spel hebben. Keramische tegels zijn ook goed bestand tegen hitte, maar niet elk soort keramiek kan tegen vorst. Hou er ook rekening mee dat keramische tegels soms ook gladder kunnen zijn in de winter.

zijn robuust en sterk

Beton staat bekend om zijn sterkte en duurzaamheid. Een betontegel kan goed zware lasten, schokken en druk weerstaan. Ze zijn dan ook dikker dan de meeste keramische tegels: van 4 tot 12 centimeter. Loopt je terras bijvoorbeeld over in je carport? Of wil je eenheid brengen met eenzelfde tegel, ook op je inrit? Dan kan beton perfect overweg met het gewicht van je auto. Wil je nog groter gaan dan de Megategels? Dan zijn de Eurodal Residential-vloerplaten ook een stijlvolle en sterke optie, zeker voor je inrit. 

kosten meestal minder dan keramische tegels

Dat kan een belangrijke overweging zijn wanneer je een grotere oppervlakte wil aanleggen. Hoeveel kosten betontegels? Het Carreau-gamma is geschikter voor projecten met een beperkter budget. De Eurodal Residential-vloerplaten en Smooth-tegels met coating kosten wat meer. Bij een Stone&Style-verdeler in je buurt kun je handig prijzen vergelijken de juiste keuze maken.

zijn blikvangers

Betontegels kunnen een echt landschapselement zijn in je tuin. Waar keramische tegels bijvoorbeeld je binnenruimte mooi kunnen verbinden met je buitenruimte, zijn betontegels eerder een esthetisch buitenelement. De stijl kies je zelf. Een groot formaat met minder voegen en een fluweelzacht oppervlak voor een strakke open ruimte. Of ga voor een meer natuurlijke en rustieke uitstraling met een ruwere gewaterstraalde afwerking waarbij de natuursteengranulaten zichtbaar worden. Met de multiformaten krijg je dan weer frisse en gevarieerde patronen.

zijn groot en aanpasbaar

De Stone&Style-Megategels zijn vaak groter van formaat dan keramische tegels.   Zo heeft je terras minder voegen en een strakker uiterlijk. Het kan ook de plaatsing versnellen. Betontegels kunnen, net zoals keramische tegels,   ter plaatse gesneden of gevormd worden om aan specifieke ontwerpeisen te voldoen. Dit maakt ze flexibel in situaties die vragen om onregelmatige vormen of afmetingen.

hoef je niet in te voegen

Keramische tegels worden gelijmd en vervolgens ingevoegd. Doorheen de tijd komen er scheurtjes in de voegen. Betontegels leg je op een straatlaag, een laagje van 3 tot 5 centimeter gebroken steenslag. Bij een terras met normaal gewicht kun je de tegels strak tegen elkaar plaatsen met een minimale voeg ertussen. Die voegen kun je eventueel nog inborstelen met wit kwartszand of, bij een bredere voeg, met split. Of kies voor regelbare tegeldragers. Die kunnen zowel bij keramische als bij betontegels. Het holle geluid dat je bij keramische tegels hoort, is er niet bij betontegels. Tegeldragers bieden heel wat voordelen en vereenvoudigen de plaatsing, zeker in kleinere of moeilijk toegankelijke stadstuinen.

combineer je harmonieus met andere elementen van hetzelfde gamma

In het Stone&Style-aanbod vind je ook boordstenen, klinkers, zitelementen, trappen, L-elementen, … Zo maak je van de hele omgeving rond je huis een stijlvol geheel in dezelfde kleur of dezelfde betonstijl. Keramische tegels moet je meestal combineren met andere materialen.

Tot zover de technische eigenschappen. Natuurlijk wil je een mooi resultaat dat aansluit bij je stijl. Hoe zien de betontegels eruit? En wat kun je er allemaal mee? Snuister eens door de fotoreferenties op onze website of bezoek vrijblijvend onze Tuinexpo in Zutendaal of de Expo ECO & XL in Grobbendonk. In deze toontuinen inspiratieparken liggen heel wat Stone&Style-producten, waaronder een variatie aan Megategels, Smooth-tegels en Eurodal Residential-vloerplaten. Sommige producten in het park in Zutendaal liggen hier trouwens al meer dan tien jaar. Zo krijg je echt een realistisch beeld van de oppervlaktestructuur en de kleurevolutie doorheen de tijd.

zwembadtegels beton keramiek

Meest gestelde vragen over betontegels

Onze Expo-adviseurs krijgen heel wat praktische vragen van klanten. We geven je graag het antwoord op de vragen die we het vaakst horen. Trouwens, wil je graag jouw vragen stellen tijdens een Expo-bezoek? Maak dan gerust een afspraak met een Expo-adviseur. Dit is helemaal gratis en vrijblijvend.

Hebben betontegels meer onderhoud nodig dan keramische tegels?

Geen enkel materiaal is volledig onderhoudsvrij. Keramische tegels hebben een dichte toplaag waardoor ze geen vocht of vuil opnemen, maar soms wel glad kunnen worden. Beton heeft dan weer een grovere structuur die niet glad wordt, maar een betontegel zonder coating kan wel wat gevoeliger zijn voor vlekken en groenaanslag. Dit hangt af van je onderhoud en van waar de tegel ligt. Schaduw en vocht verhogen het risico, ook bij keramische tegels.

Borstel regelmatig je terras en spoel de tegels af en toe met zuiver water. Ontstaat er doorheen de tijd toch groenaanslag? Dan kun je die veilig verwijderen met een groene aanslagverwijderaar. Gebruik de juiste producten om je tegels te reinigen en mooi te houden. Wil je je onderhoud en de kans op vlekken minimaliseren? Kies dan voor een betontegel met een beschermende coating, zoals de Smooth-tegels of een Megategel met de Intense-impregnering.

zwevende trappen beton

Verkleuren betontegels sneller dan keramische tegels?

Beton leeft. Sommige betontegels krijgen doorheen de tijd een mooie doorleefde patina. Dit is een natuurlijke eigenschap van beton. Wil je betonnen terrastegels die hun diepe kleuren maximaal behouden? Kies dan voor de Megategels met het label Intense. Door deze impregnering blijven de kleuren intenser en frisser, neemt de tegel minder vocht en vuil op en vermindert de kans op kalkuitbloei.

Kunnen betontegels tegen krassen?

Betontegels zijn over het algemeen goed bestand tegen schrammen. Bij normaal gebruik van een terras komen krassen niet zo vaak voor. Wees uiteraard voorzichtig wanneer je bloempotten of een barbecue verschuift. Dat geldt trouwens ook voor keramische tegels. Wil je een grote krasbestendigheid?

Kies dan voor een betontegel van de Rockstone-reeks. Door zijn gewaterstraalde oppervlak is hij heel krasbestendig. Hoe gladder de tegel, hoe gevoeliger. Onze fluweelzachte Smooth-tegels hebben dan weer een coating voor extra bescherming, maar zijn minder krasbestendig.

betontegels stapstenen

Zijn betontegels belastend voor het milieu?

Net zoals keramische tegels worden betontegels gemaakt van natuurlijke materialen zoals zand of grind. En beton is, net zoals keramiek, volledig    recycleerbaar. Bovendien leg je betontegels op een straatlaag zonder te lijmen waardoor je ze vrij eenvoudig kunt opnemen om op een andere plaats opnieuw te gebruiken. Dat maakt ze geschikt om circulair te bouwen of te verbouwen. Keramiek en beton hebben ook een ander productieproces. Betontegels worden geperst of gegoten en drogen daarna in een uithardkamer van zo’n 30 graden. Keramiek wordt dan weer op 1500 graden gebakken. Dat vraagt meer energie.  

Hoogwaardige keramische t  egels worden vaak gemaakt in het zuiden van Europa en worden dus nog getransporteerd. De Stone&Style-Megategels produceren we in Zutendaal. Zo’n 90% van de grondstoffen komt van maximaal 150 kilometer ver . Keramiek of beton: waar je ook voor kiest, ga altijd voor kwaliteit. Zo hoef je je terrastegels na verloop van tijd niet te vervangen door nieuwe en spaar je op die manier het milieu (en je bankrekening).

Kun je de Megategels zelf leggen?

Om lang en zorgeloos van je terras te genieten, raden we aan om de Megategels te laten plaatsen door een Erkend Plaatser. Een plaatser met dit label volgt geregeld een opleiding bij Stone&Style en weet hoe je correct tegels legt. Een Megategel van 1 x 1 meter en van 6 centimeter dik weegt ongeveer 140 kilogram. Da’s erg zwaar om zelf mee aan de slag te gaan. Wil je graag weten hoe de Megategels correct geplaatst worden? We bundelden het hele proces in onze plaatsingsvoorschriften

Hoe kies je de juiste Megategel uit het Stone&Style-aanbod?

Hopelijk helpt dit artikel je om de juiste tegels te kiezen voor jouw project. Overweeg je betontegels? Dan hebben we alles handig voor je samengevat . Met foto’s van bestaande tuinen en terrassen om je te inspireren. En met een kleurenkiezer, een overzicht van de oppervlaktestructuren, onderhoudstips, de verdelers en plaatsers in jouw buurt, … Wat je ook kiest, we wensen je vele gezellige zomeravonden op je mooie terras.

Ontdek meer tips