Stabiel en waterdoorlatend

Je bestrating is niet langer waterdoorlatend wanneer de ondergrond van de tegels of klinkers dat niét is. Dat spreekt voor zich. Kies daarom voor een geschikte funderingslaag en voegvulling. Geschikt betekent dat ze aangepast zijn aan de vereiste draagkracht voor het verwachte verkeer, aan de toepassing van de ruimte én aan het gewenste uitzicht van het oppervlak. Alvast enkele tips.

Zware verkeersbelasting
Moet de verharding vrachtwagens of ander zwaar verkeer torsen? Dan voorzie je best als ondergrond voor je Eco Solutions een gewassen natuursteenlaag van 0/20, 0/32 of 0/40 mm met een beperkt aantal fijne deeltjes. Deze fundering leg je vervolgens in twee lagen. Je trilt elke laag apart aan.

Ook de dikte van de Eco Solutions zelf is natuurlijk van cruciaal belang om de belasting aan te kunnen. Naast waterpasserende klinkers van 10 cm dik, zijn enkel de Eco Solutions met een dikte van minstens 15 cm hiervoor geschikt.

Waterpasserende verharding
Met waterpasserende klinkers of tegels loopt het water de ondergrond in via brede voegen. Om zeker te zijn van een optimale waterinfiltratie heb je nood aan een voegvulling en straatlaag met een zuivere gewassen natuursteenslag 1/3 of 2/6,3 mm zonder nulfractie.

De granulaten nestelen zich dan tussen de zijnokken van de Eco Solutions. Let wel: de voegvulling zakt in door regen en verkeersbelasting. Vul ze regelmatig bij tot je een stabiele hoogte bereikt, net onder het betonoppervlak.

Gras in de voegen
Liever gras tussen de tegels? Voorzie dan een voegvulling met een speciaal grasmengsel. Dit gaat na verloop van tijd inklinken of in volume verkleinen. Gevolg? Onder de bovenkant van de grasbetontegel, krijgen de wortels van het gras de kans om te groeien. Zo is er minder risico op beschadiging van de wortels. Je mag dit mengsel dus niét aanvullen tot boven.

Ook voor de straatlaag gebruik je in dit geval een geschikt kant-en-klaar mengsel. Best gebaseerd op lava. Dit type mengsel is verkrijgbaar in gespecialiseerde handelszaken. 

Grasslines Small

Ondergrond voor opbouw met grind

Besluit je om met grind te werken? In dat geval infiltreert het hemelwater via de waterdoorlatende betonstraatstenen, de aangepaste voegvulling en de straatlaag tot in de fundering. Je bouwt het geheel op in functie van de ondergrond. Pas je fundering hierop aan.

• Bij een vlot doorlatende bodem infiltreert het hemelwater meteen.
• Is de bodem iets minder doorlatend? Houd er dan rekening mee dat de fundering het water tijdelijk buffert en vervolgens vertraagd afvoert.
• Bij een slechte doorlatendheid is een bijkomende drainage aangewezen.

Ondergrond voor opbouw met gras en waterpasserende betontegels

Ondergrond voor opbouw met gras

Ook een opbouw met gras steunt best op een degelijke onderbouw. Zo vermijd je verzakkingen en geef je de wortels van grasplanten voldoende ruimte en lucht om te groeien. Idealiter bestaat deze onderbouw uit twee onderdelen: een funderingslaag en een legbed of straatlaag. Bij een te natte of weinig doorlatende ondergrond voorzie je best drainage.
 

Fundering
Voorzie een funderingslaag van gewassen natuursteenslag 0/20, 0/32 of 0/40 mm met een beperkt gehalte aan fijne delen. Of maak gebruik van een kant-en-klaar funderingssubstraat dat betere wortelgroei mogelijk maakt. Let wel: dit type heeft minder draagkracht!

Pas de dikte van de laag aan: van 20 tot 50 cm, afhankelijk van de vereiste buffercapaciteit en de belasting van het oppervlak.

Straatlaag
Leg vervolgens een straatlaag of legbed aan van 3 tot 5 cm dikte. Het legbedsubstraat 0/8 mm is samengesteld uit kalksteengranulaat 0/6,3 mm en lava 2/8 mm. Vul het eventueel aan met compost en teelaarde om de grasgroei te bevorderen.

Voegvulling
Vul nu de openingen met een uitgebalanceerd grasbetonmengsel van teelaarde, compost, lava 2/8 mm en een speciaal graszaadmengsel.

Bewatering
Besproei het geheel overvloedig met water. Het mengsel zal nu zakken. Wil je de graswortels maximaal beschermen? Vul het vochtige mengsel dan op tot ca. 1 cm onder het grasbetonoppervlak.

Welke Eco Solutions voor jouw plannen?

De collectie waterdoorlatende tegels en klinkers in het Ebema_Stone&Style-gamma is bijzonder groot. Je vindt ongetwijfeld de ideale betonoplossing voor jouw totaalconcept in ons aanbod. Natuurlijk zijn bepaalde keuzes beter geschikt voor bepaalde locaties en belasting.

Overzichtstabel welke Eco Solution geschikt is voor welk gebruik
Greenstone in combinatie met Seamstone

Tips: legpatronen en combinaties

Heel wat Eco Solutions vormen samen leuke legpatronen en originele combinatieconcepten. Denk maar aan de Aviena Straight naast de speelse Aviena Wave of zelfs de vrolijke Aviena Circle. Of ga voor een creatieve mix & match van Greenstone en Seamstone.

Bekijk onze Outspiration-pagina voor meer inspiratie!

Op zoek naar meer technische details en tips voor de verwerking van Eco Solutions? Download de brochure of vraag ons om advies!

Ontdek meer artikels over de technische kant