Stabiel en waterdoorlatend
Je bestrating is niet langer waterdoorlatend wanneer de ondergrond van de tegels of klinkers dat niét is. Dat spreekt voor zich. Kies daarom voor een geschikte funderingslaag en voegvulling. Geschikt betekent dat ze aangepast zijn aan de vereiste draagkracht voor het verwachte verkeer, aan de toepassing van de ruimte én aan het gewenste uitzicht van het oppervlak. Alvast enkele tips.
Zware verkeersbelasting
Moet de verharding vrachtwagens of ander zwaar verkeer torsen? Dan voorzie je best als ondergrond voor je Eco Solutions een gewassen natuursteenlaag van 0/20, 0/32 of 0/40 mm met een beperkt aantal fijne deeltjes. Deze fundering leg je vervolgens in twee lagen. Je trilt elke laag apart aan.
Ook de dikte van de Eco Solutions zelf is natuurlijk van cruciaal belang om de belasting aan te kunnen. Naast waterpasserende klinkers van 10 cm dik, zijn enkel de Eco Solutions met een dikte van minstens 15 cm hiervoor geschikt.
Waterpasserende verharding
Met waterpasserende klinkers of tegels loopt het water de ondergrond in via brede voegen. Om zeker te zijn van een optimale waterinfiltratie heb je nood aan een voegvulling en straatlaag met een zuivere gewassen natuursteenslag 1/3 of 2/6,3 mm zonder nulfractie.
De granulaten nestelen zich dan tussen de zijnokken van de Eco Solutions. Let wel: de voegvulling zakt in door regen en verkeersbelasting. Vul ze regelmatig bij tot je een stabiele hoogte bereikt, net onder het betonoppervlak.
Gras in de voegen
Liever gras tussen de tegels? Voorzie dan een voegvulling met een speciaal grasmengsel. Dit gaat na verloop van tijd inklinken of in volume verkleinen. Gevolg? Onder de bovenkant van de grasbetontegel, krijgen de wortels van het gras de kans om te groeien. Zo is er minder risico op beschadiging van de wortels. Je mag dit mengsel dus niét aanvullen tot boven.
Ook voor de straatlaag gebruik je in dit geval een geschikt kant-en-klaar mengsel. Best gebaseerd op lava. Dit type mengsel is verkrijgbaar in gespecialiseerde handelszaken.