Halfsteens verband
Halfsteens verband

Halfsteens verband

In een halfsteens verband liggen de stenen telkens exact in de helft van de vorige rij. In het begin van elke rij ligt afwisselend een hele steen en een halve steen. Als resultaat heb je horizontaal een rechte doorlopende lijn. Verticaal verspringen de voegen telkens.

Dit legverband heeft veel voordelen. Het is gemakkelijk te plaatsen en het ligt stevig. Bovendien maakt een halfsteens verband weinig zaagafval, en hoef je je hoofd niet te breken over ingewikkelde legpatronen.

Een mogelijk nadeel is dat je er niet zo’n uniek ontwerp mee kunt maken. Het is het meest voorkomende legpatroon voor betonklinkers. Het halfsteens verband biedt ook geen optimale weerstand tegen draaiend verkeer.

Wil je het toch een tikkeltje specialer? Ga dan voor een diagonaal halfsteens verband. Dat maakt je ontwerp unieker en zorgt voor een opvallend accent. Je hebt dan wel meer zaagwerk aan de randen. Vergeet zeker niet om een boordsteen te plaatsen voor meer stevigheid.

Elleboogverband
Elleboogverband

Elleboogverband

Een elleboogverband is een rustiek legpatroon dat vaak voor langwerpige tegels en klinkers gebruikt wordt. Alle stenen liggen in een hoek van 90° ten opzichte van elkaar. Dit legverband brengt meer beweging in je ontwerp en het zorgt voor een visueel interessant resultaat.

Het belangrijkste voordeel van dit legpatroon is dat het beter bestand is tegen draaiend verkeer. Een vrij snelle plaatsing is mogelijk. Bovendien creëer je een origineel en levendig resultaat. Vergeet niet om ook een boordsteen te plaatsen, jouw garantie voor een jarenlang stevig resultaat.

Visgraatverband
Visgraatverband

Visgraatverband

Een visgraatverband ziet eruit als… een visgraat! Het principe is bijna hetzelfde als het elleboogverband, maar je begint met de eerste steen in een hoek van 45° te leggen. Daarna liggen alle stenen in een hoek van 90° ten opzichte van elkaar. Een visgraatverband is dus eigenlijk een elleboogverband op z’n kant.

De voordelen? Een creatief en levendig resultaat. Bovendien is het visgraatverband beter bestand tegen draaiend verkeer. Het is wel niet zo gemakkelijk te plaatsen, omdat je veel zaagwerk hebt aan de randen. Een visgraatverband produceert dan ook meer zaagafval dan bijvoorbeeld een halfsteens of een elleboogverband, waar er erg weinig zaagafval is. Om de hoekjes en de randjes mooi op hun plaats te houden, moet je een boordsteen plaatsen.

Blokformaat
Blokverband

Blokverband

In een blokverband liggen alle stenen recht achter en recht naast elkaar. Je krijgt dus rechte lijnen in beide richtingen, horizontaal en verticaal. Dit legpatroon is het meest voorkomende legpatroon voor Megategels.

Een blokverband is ideaal voor wie fan is van een strakke en moderne look. De rechte lijnen zorgen voor een afgelijnd en eigentijds uitzicht. Dit legverband is erg gemakkelijk om te leggen. Je hebt namelijk geen zaagwerk aan de randen. Vooral bij Ebema_Stone&Style-producten geeft dit een mooi resultaat omdat ze zo maatvast zijn.

Je moet wel heel secuur tewerk gaan. Kleine foutjes bij de plaatsing zijn meteen zichtbaar, want de rechte lijn loopt dan niet meer door. Dit legverband biedt ook een lagere stevigheid dan bijvoorbeeld een visgraatverband. Als je graag klinkers in blokverband op je inrit wil plaatsen, dan is een stevige kantopsluiting belangrijk. Anders loop je het risico dat je klinkers verschuiven door het gewicht van de auto. Bekijk het assortiment aan boordstenen.

Strokenverband
Strokenverband

Strokenverband

Een strokenverband is een combinatie van verschillende maten van langwerpige tegels en klinkers. Door te variëren in lengte creëer je een speelse strakheid.

Een strokenverband vraagt weinig zaagwerk. Het resultaat is een strak en modern lijnenpatroon met verspringende voegen. Het patroon komt het best tot zijn recht bij grotere oppervlaktes, zoals terrassen of inritten.

Bij Ebema_Stone&Style kun je bewust kiezen voor een multiformaat. Dat betekent dat de verschillende afmetingen van tegels samen in één pak zitten. Het is dus niet nodig om zelf formaten te combineren. Ga voor de speelse Mega-Linea met zijn kleinere afmetingen. Of pak het groots aan en kies voor de Mega-Linea XXL.

Wildverband
Wildverband

Wildverbanden

Iets gedurfder: het wildverband. Je combineert verschillende vormen (vierkanten en rechthoeken) in verschillende formaten met elkaar. Je legt de tegels en klinkers zoals jij ze mooi vindt. Jouw terras, tuinpad of inrit is dan een unieke puzzel. Zoals niemand anders er eentje heeft.

De wildverbanden volgen geen vast patroon. Het resultaat is opvallend en vrolijk, maar ook strak en modern. Een wildverband vraagt weinig zaagwerk, omdat je de keuze hebt uit meerdere formaten. Voor het mooiste resultaat raden we aan om een voeg die meer dan 80 cm doorloopt, te onderbreken.

Ebema_Stone&Style biedt ook wildverbanden aan. Je bestelt de verschillende formaten dus in één pak. Dat zorgt ervoor dat je weinig denk- en rekenwerk hebt. Alle tegels zitten willekeurig in het pak, en ze worden ook willekeurig gelegd. Complexe patronen, een fluitje van een cent! Bekijk bijvoorbeeld de Matrix, Mega-Matrix of Mega-Caprice.

Je zult misschien opmerken dat sommige formaten uit het pak ook verkocht worden als afzonderlijke stenen. Wij raden het af om één formaat uit het pak bij te bestellen, omdat je dan mogelijk een kleurverschil ziet.

Een legverband bepaalt de stijl van je inrit, terras of tuinpad. En dus ook het uitzicht van je woning. Maar dat is natuurlijk niet alles. Je moet ook het juiste product in de perfecte kleur vinden. Ben je nog op zoek naar inspiratie? Download dan hier de Ebema_Stone&Style brochure. Je kunt ook alle producten bekijken op de website.

Je keuze maken op basis van foto's? Het blijft een uitdaging. Wil je je favoriete producten graag eens in het echt zien? Breng dan een bezoek aan onze Expo. De verschillende formaten, kleuren én legverbanden kunnen je helpen om jouw droomtuin samen te stellen. Wil je op voorhand weten of de tegels en klinkers van jouw dromen te vinden zijn in onze Expo? Ga dan naar het downloadcenter en bekijk de Expoplannen. Of bezoek een verdeler bij jou in de buurt. Bij hem kun je terecht voor meer informatie en stalenrekken.

 

 

 

Ontvang de laatste trends in je mailbox.

We sturen je ongeveer 4x per jaar een mail met nieuwtjes. Geen spam. Beloofd.

Ontdek meer artikels over de technische kant